Διατήρηση της μήτρας στην αντιμετώπιση συχνών γυναικολογικών παθήσεων

Διατήρηση της μήτρας στην αντιμετώπιση συχνών γυναικολογικών παθήσεων

Η μήτρα είναι για τις γυναίκες κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεννητικό όργανο και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Όπως είναι λογικό, η διατήρηση της μήτρας στις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις, είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που πρέπει να προσεγγίσουμε με ευαισθησία, αλλά ταυτόχρονα και με ιατρική ακεραιότητα και ευθύνη, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, σωματικά και ψυχικά.

Σε γυναίκες με κολπικές αιμορραγίες ή κοιλιακό άλγος από ινομυώματα της μήτρας, κάνοντας χρήση της Ρομποτικής ή Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, μπορούμε πλέον να θεραπεύσουμε τα πιο πολύπλοκα περιστατικά με ευμεγέθη (διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά) και πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας, κάνοντας χρήση καινοτόμων τεχνικών, όπως in-bag morcellation (τεμαχισμός του όγκου μέσα σε ενδοκοιλιακή σακούλα). 

Γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση / αδενομύωση και υποφέρουν από έντονο κοιλιακό άλγος στην περίοδο ή κατά την επαφή, μπορούν με τη χρήση συντηρητικών τεχνικών (ενδομήτριο σπιράλ, ορμονική θεραπεία κλπ) και εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους διατηρώντας τη γονιμότητά τους.

Πολύ σημαντικό είναι ότι για τη θεραπεία της ακράτειας ή της πρόπτωσης της μήτρας ή της ουροδόχου κύστης, δεν πρέπει να αφαιρείται η μήτρα, πληροφορία που η πλειονότητα δε γνωρίζει. Το βάρος της μήτρας είναι μικρό και δε φταίει για την πρόπτωση, αλλά οι σύνδεσμοι που τη στηρίζουν, και έχουν χαλαρώσει λόγω ηλικίας, ή τα ρήγματα που υπάρχουν στο πυελικό έδαφος από προηγούμενο τοκετό.

Η αφαίρεση της μήτρας με τη διατομή των συνδέσμων μπορεί μόνο να επιδεινώσει την πρόπτωση και δεν πρέπει να πραγματοποιείται. Σε αντίθεση η μήτρα πρέπει να παραμείνει και να χρησιμοποιηθεί, ώστε η διόρθωση της πρόπτωσης για γίνει σε πιο στέρεο έδαφος με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η αντιμετώπιση της πρόπτωσης με αφαίρεση της μήτρας σε συνδυασμό με μια πρόσθια κολπορραφία (ανύψωση της ουροδόχου κύστης) είναι μία λάθος προσέγγιση που δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται. Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, είναι η σωστή διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία με επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, η οποία απαιτεί γνώση, εμπειρία και χειρουργική ικανότητα, καθώς οι ουρογυναικολογικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται κολπικά, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά και απευθύνονται σε εξειδικευμένους χειρουργούς προχωρημένου επιπέδου.

Φυσικά όταν κάποιος δε γνωρίζει κάποια χειρουργική τεχνική, όπως τη Ρομποτική Χειρουργική, δεν μπορεί ούτε να την αγαπήσει ούτε να την προτείνει. Η σύγχρονη ιατρική απαιτεί να χρησιμοποιούμε όλες τις τεχνικές που αναφέραμε και να διαλέγουμε την κατάλληλη, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού.

Ο κ. Γεώργιος Γήτας, επί σειρά ετών στο εξωτερικό και πλέον στην Ελλάδα, θεραπεύει τις πιο πολύπλοκες και προχωρημένες μορφές ακράτειας και πρόπτωσης πυελικών οργάνων εφαρμόζοντας κολπική ή ενδοσκοπική (λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική) ή και αρκετές φορές συνδυαστικά, με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών διατηρώντας τη μήτρα (Burch, TVT, κολπικό πλέγμα 4ων ή 6 σημείων, ενδοσκοπική υστερο-κολποπεξία με χρήση πλεγμάτων ή ραμμάτων, pectopexy και κολπική υστερο-κολποπεξία Amreich-Richter fixation κτλ). 

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο κ.Γεώργιος Γήτας εφαρμόζει την πρόσθια και οπίσθια κολπορραφία (ανόρθωση της κύστης και καθίζηση του εντέρου) και ενδοσκοπικά, χωρίς τομές στον κόλπο, μια τεχνική που πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού παγκοσμίως.

Η αφαίρεση της μήτρας είναι απαραίτητη μόνο όταν υπάρχει η απόλυτη ιατρική ένδειξη γι’αυτό, όπως στον καρκίνο του ενδομητρίου, του τραχήλου, των ωοθηκών και στα σαρκώματα. Η τεχνική αφαίρεσής της διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται, καθώς σε προχωρημένες περιπτώσεις απαιτείται ριζική υστερεκτομή, που περιλαμβάνει διευρυμένη αφαίρεση της μήτρας με τα παραμήτρια και το άνω μέρος του κόλπου.

Από την άλλη, σε αρχικά στάδια του καρκίνου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι δυνατή η διατήρηση της μήτρας εφόσον η ασθενής επιθυμεί να τεκνοποιήσει! Για παράδειγμα, σε πολύ αρχικό στάδιο του καρκίνου της μήτρας είναι δυνατή η ορμονοθεραπεία, όπως και σε αρχικό στάδιο του τραχήλου της μήτρας η τραχηλεκτομή με διατήρηση της μήτρας. Η ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για την αναγκαιότητα εντατικών ελέγχων και τη μειωμένη πιθανότητα επιτυχούς κυοφορίας.

Ο κ Γεώργιος. Γήτας εξειδικεύτηκε για 11 χρόνια στη Γερμανία και διετέλεσε διευθύνων του Κέντρου της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ανακηρύχθηκε για το 2022 πέμπτο σε όλον τον κόσμο.

276132668-10228122161101343-2006706630737473767-n.jpeg



Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα Ενδοσκόπησης και Ρομποτικής Χειρουργικής στο ‘School of Gynaecological Endoscopy’ του Πανεπιστημίου του Kiel, του κέντρου, όπου γεννήθηκε και τελειοποιήθηκε η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

gitas-kiel-flyer.png

Μερικές από τις δημοσιεύσεις του κ. Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα την ενδοσκόπηση.

Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772