Δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας

Δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπεύθυνος για την εμφάνιση πρόδρομων αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, μολύνοντας τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος με τη σεξουαλική επαφή ή με την απλή επαφή με μολυσμένο δέρμα ή αντικείμενα.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) μία φορά το χρόνο. Σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες πρέπει σε γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών να πραγματοποιήσουμε συμπληρωματικά το τεστ για τον ιό HPV. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε συνάθροιση με την κατάσταση της ασθενούς μας οδηγούν στην απόφαση για τη διενέργεια κολποσκόπησης ή συντηρητικής αντιμετώπισης, απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εξειδικευμένους και έμπειρους γυναικολόγους που γνωρίζουν τις πιο σύγχρονες οδηγίες για τη θεραπεία των πρόδρομων αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, καθώς οι θεραπευτικοί αλγόριθμοι γίνονται όλο και πιο σύνθετοι.

Η νόσος θεωρείται ότι μπορεί να προληφθεί λόγω της μακράς περιόδου εξέλιξής της.

Ο χρυσός κανόνας για την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, είναι η βιοψία που λαμβάνεται με κολποσκόπηση, ακολουθούμενη από ιστολογική ανάλυση. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της νόσου

Η κολποσκόπηση περιλαμβάνει την οπτική επιθεώρησης του τραχήλου της μήτρας μετά από τη χρήση οξικού οξέος 3-5 % (VIA) ή ιωδίου Lugol (VILI) για την ανίχνευση των προδρομικών αλλοιώσεων ή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λήψη βιοψίας από την πιο ύποπτη περιοχή πραγματοποιείται με ειδική αποστειρωμένη λαβίδα.

Έχει αποδειχθεί ότι ο οργανωμένος προληπτικός έλεγχος μειώνει σημαντικά τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας της νόσου. Η στρατηγική αυτή είναι πολύ επιτυχής στις χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς η εφαρμογή της απαιτεί μια καλά οργανωμένη υποδομή, καθώς και εκπαιδευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των παθολογοανατόμων και των γυναικολόγων εξειδικευμένων στην κολποσκόπηση.

Η αντιμετώπιση των τραχηλικών αλλοιώσεων πρέπει να είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό, την οικογενειακή κατάσταση της ασθενούς και τη βαρύτητα της αλλοίωσης. Καινοτόμες συντηρητικές φαρμακευτικές θεραπείες καθώς και νέες χειρουργικές τεχνικές (εκτομή LEEP, λέιζερ κτλ.) καθιστούν πλέον την θεραπεία ελάχιστα τραυματική, μειώνοντας τον κίνδυνο για μετεγχειρητικές επιπλοκές και την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Από την άλλη, είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της απουσίας τακτικών προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου με στόχο τον εντοπισμό και τη θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων, καθώς και της απουσίας εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.


Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος, Γεώργιος Γήτας, είναι επίσημα πιστοποιημένος από Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC) και πραγματοποιεί κολποσκοπήσεις στο ιατρείο του. 

Ως διευθύνων του Γυναικολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, και στην πολύχρονη θητεία του στο Ογκολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH University Schleswig Holstein του Lübeck, πραγματοποιούσε στην καθημερινά κολποσκοπήσεις σε περιστατικά με προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είτε ως πρώτη διάγνωση, είτε σε κατάσταση υποτροπής, εφαρμόζοντας πολύπλοκες και εξειδικευμένες τεχνικές για τη θεραπεία τους. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος Δρ. Γεώργιος Γήτας θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές (nerve sparing ριζική υστερεκτομή, total mesometrial resection TMMR by Höckel για την θεραπεία της νόσου, όπως και ριζικές θεραπείες σε περίπτωση υποτροπής).

Tο Νοσοκομείο Charité ανακηρύχθηκε το κορυφαίο στην Ευρώπη και πέμπτο σε όλον τον κόσμο για το 2022.

276132668-10228122161101343-2006706630737473767-n.jpeg



Δημοσιεύσεις του κ. Γεωργίου Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα τον καρκίνο του τραχήλου.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31655625/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33369445/

Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.


Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772