Είναι δυνατή η διατήρηση της γονιμότητας στον γυναικολογικό καρκίνο;

Είναι δυνατή η διατήρηση της γονιμότητας στον γυναικολογικό καρκίνο;

Η διατήρηση της γονιμότητας αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων και αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η πρόκληση έγκειται στο να εξισορροπηθεί η αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου με τη διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Η γυναικολογική ογκολογία έχει αναπτύξει διάφορες στρατηγικές για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και την ηλικία και τις επιθυμίες της ασθενούς.

Καρκίνος ενδομητρίου: Σε επιλεγμένες περιπτώσεις πολύ πρώιμου καρκίνου ενδομητρίου, η ορμονική θεραπεία με προγεσταγόνα μπορεί να επιτρέψει προσωρινά τη διατήρηση της μήτρας, δίνοντας τη δυνατότητα για τεκνοποίηση πριν την οριστική υστερεκτομή. Οι συχνές υστεροσκοπικοί έλεγχοι αποτελούν μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή με χαμηλό ογκολογικό κίνδυνο, διατηρώντας τη γονιμότητα.

Καρκίνος τραχήλου: Η κωνοειδής εκτομή ή η ριζική τραχηλεκτομή με διατήρηση της μήτρας είναι χειρουργικές τεχνικές που επιτρέπουν τη διατήρηση της γονιμότητας σε πρώιμα στάδια. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση καθώς και την επιθετικότητα του όγκου.

Καρκίνος κόλπου: Σε αρχικά στάδια της νόσου , η διατήρηση της γονιμότητας είναι εύκολη καθώς μπορούν να εφαρμοστούν εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές με πλαστική αποκατάσταση ώστε οι γυναίκες να είναι πλήρως λειτουργικές. Η διατήρηση της μήτρας και των ωοθηκών είναι εύκολη καθώς συνήθως δεν σχετίζονται ανατομικά με την νόσο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεις καρκίνου του κόλπου αφορούν γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Καρκίνος ωοθηκών: Σε πρώιμα στάδια, η μονομερής ωοθηκεκτομή και η διατήρηση της μήτρας έχουν αυξημένες πιθανότητες φυσικής σύλληψης. Μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού πρέπει να ολοκληρωθεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Πολύ σημαντικό είναι ότι ακόμα και στον επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για την δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων πριν την χορήγηση χημειοθεραπείας.

Καρκίνος αιδοίου: Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου συχνά περιλαμβάνει την τεχνική της τριπλής τομής (ξεχωριστές τομές για την μηροβουβωνική λεμφαδενεκτομή και την αιδοιεκτομή) ή ακτινοθεραπεία, που συνήθως δεν επηρεάζουν τη μήτρα και τις ωοθήκες, διατηρώντας έτσι τη γονιμότητα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο καρκίνος του αιδοίου συναντάται κυρίως στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια.

Καρκίνος μαστού: Η ορμονική θεραπεία που συχνά χρησιμοποιείται στον καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη γονιμότητα.

Σε επιθετικούς καρκίνους του μαστού, οι ωοθήκες μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από την χρήση της χημειοθεραπείας. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντική η προσωρινή καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας με φάρμακα κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας ώστε να τις προστατεύσει ωοθήκες από τις βλαβερές της συνέπειες. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, η τεκνοποίηση μετά από καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Η συνεργασία επιστημόνων ενός πιστοποιημένου ογκολογικού κέντρου με εμπειρία και εξειδίκευση στην γυναικολογική ογκολογία και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας που να εξισορροπεί την αποτελεσματική και σίγουρη αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατήρηση της γονιμότητας, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Η συζήτηση των επιλογών διατήρησης της γονιμότητας πριν από την έναρξη της θεραπείας και την χρήση πρωτοποριακών εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών είναι κρίσιμη για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη διατήρηση της ελπίδας για μελλοντική μητρότητα.

Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772