Η ταχύτητα στην μαιευτική σωζει
Η ταχύτητα στη μαιευτική είναι σωτήρια.
Ευτυχώς η πλειοψηφία των τοκετών εξελίσσονται φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, ατυχίες που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με χειρουργείο, μπορεί να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Εκτός των μαιευτικών επειγόντων περιστατικών κατά τον τοκετό, υπολογίζεται ότι η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, στο 0,2-2 % και μπορεί να αφορά γαστρεντερικές, γυναικολογικές, ουρολογικές, αγγειακές και τραυματικές περιπτώσεις. Δεδομένου ότι τα επείγοντα αυτά περιστατικά είναι σχετικά σπάνια, οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται σε εξειδικευμένα κέντρα, όπου υπάρχει χειρουργική, μαιευτική και νεογνική περίθαλψη, ιδίως επειδή η χειρουργική επέμβαση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Οξεία παγκρεατίδα, σκωληκοειδίτιδα, χολαγγειίτιδα, ειλεός, ρήξη μήτρας, συστροφή ωοθήκης, νέκρωση ινομυώματος κτλ, είναι μερικές από τις αιτίες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γρήγορη διάγνωση και αντίδραση του μαιευτήρα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Η διαχείρηση της θεραπείας πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο μαιευτήρα, καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Η κλινική εικόνα της ασθενούς μπορεί να είναι παραπλανητική, εξαιτίας των ανατομικών μεταβολών κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνοντας τη μητρική και βρεφική νοσηρότητα. Σε περίπτωση οξείας κοιλίας χωρίς γνωστή αιτιολογία, η λαπαροσκόπηση είναι συνήθως μια αποτελεσματική προσέγγιση.
Οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται από μαιευτήρα εξειδικευμένο στην ενδοσκοπική χειρουργική, καθώς απαιτούν υψηλή δεξιότητα.
Δυστυχώς η ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πολύ υψηλότερη. Παθολογικό καρδιοτοκογράφημα, αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία σε διεισδυτικό πλακούντα κτλ ,είναι καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχύτητα καθώς η ικανότητα του μαιευτήρα να χειρουργεί και να παρασκευάζει όλους τους ανατομικούς χώρους της κοιλιάς, αποτελεί καθοριστικό ρόλο για τη μητρική και βρεφική νοσηρότητα.
Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις (πχ σε ασθενείς που έχουν συμφύσεις από προηγούμενα χειρουργεία) η εμπειρία του μαιευτήρα θα αποδειχθεί σωτήρια για μητέρα και παιδί.
Ο κ. Γεώργιος Γήτας εξειδικεύτηκε, στην 11χρονη παραμονή του στη Γερμανία στη Μαιευτική-Γυναικολογία, σε νοσοκομεία με Μαιευτικό Τμήμα επιπέδου 1 (δηλαδή αναλάμβαναν όλα τα μαιευτικά περιστατικά, ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης και βαθμού επικινδυνότητας), αποκτώντας εξαιρετική εμπειρία στη Μαιευτική.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UKSH University Schleswig Holstein του Lübeck ήταν πάντα σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως για να αντιμετωπίσει περίπλοκα μαιευτικά περιστατικά, πολύ υψηλού κίνδυνου, στα οποία οι ειδικοί μαιευτήρες χρειαζόταν βοήθεια (μαιευτικές υστερεκτομές, ακραίες συμφύσεις μετά από προηγηθείσες καισαρικές, δύσκολους κολπικούς επεμβατικούς τοκετούς, δυστοκία ώμων κτλ.).
Επίσης ως διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, αντιμετώπιζε τις πιο δύσκολες μαιευτικές επιπλοκές.
Δημοσιεύσεις του κ. Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα το φυσιολογικό τοκετό μετα από την καισαρική τομή, και την προεκλαμψία.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33947354/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22943702/
Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.