Καρκίνος αιδoίου
Μετά τον καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών και του τραχήλου, ο καρκίνος του αιδοίου είναι ο τέταρτος πιο συχνός γεννητικός καρκίνος στις γυναίκες, και αντιπροσωπεύει το 5% όλων των κακοηθειών του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του αιδοίου (95%), ακολουθούμενο από το μελάνωμα, το σάρκωμα και το βασαλίωμα.
Τα πρωτοπαθή μελανώματα, που προέρχονται από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, είναι σπάνιοι και επιθετικοί καρκίνοι.
Το αιδοίο είναι η πιο συχνή περιοχή του γυναικείου γεννητικού συστήματος που μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο(70%), ακολουθούμενη από τον κόλπο και, σπανιότερα, τον τράχηλο της μήτρας. Η μέση ηλικία προσβολής υπολογίζεται μεταξύ 65 και 75 ετών. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εμφάνισε καρκίνο του αιδοίου σε νεότερη ηλικία (35-65 έτη),γεγονός που σχετίζεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Στη δεκαετία του 1980, η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου συνίστατο στη ριζική en bloc εκτομή του όγκου με αμφοτερόπλευρη μηροβουβωνική λεμφαδενεκτομή, όπως περιγράφηκε από τον Rutledge. Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε λόγω των υψηλών ποσοστών επιπλοκών.
Επί του παρόντος, η συνήθης χειρουργική διαδικασία για τη θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου είναι η τεχνική της τριπλής τομής (ξεχωριστές τομές για την μηροβουβωνική λεμφαδενεκτομή και την αιδοιεκτομή).
Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μονοεστιακό όγκο μεγέθους μικρότερου των 4 εκατοστών, μη ύποπτους λεμφαδένες κτλ.) ο χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος πρέπει να πραγματοποιήσει την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού στους μηροβουβωνικούς λεμφαδένες για την ορθή σταδιοποίηση της νόσου. Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική, μειώνοντας τις μακροχρόνιες επιπλοκές της λεμφαδενεκτομής, παρέχοντας ταυτόχρονα ογκολογική ασφάλεια. Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς περίπου το ήμισυ των ασθενών με καρκίνο του αιδοίου χρειάζεται να υποβληθούν σε ριζική μηροβουβωνική λεμφαδενεκτομή, καθώς κατά τη διάγνωση, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Οι ασθενείς με καρκίνο του αιδοίου, έχουν τη χαμηλότερη αξιολόγηση σχετικά με την ποιότητα ζωής, σε σχέση με όλους τους άλλους καρκίνους.
Οι πιο σοβαρές και συχνές μετεγχειρητικές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του αιδοίου είναι το λεμφοίδημα, η λεμφοκήλη και η αποκόλληση του τραύματος.
Η χειρουργική επέμβαση en bloc αύξησε τα ποσοστά επιπλοκών, όπως είναι η μετεγχειρητική διαταραχή επούλωσης του τραύματος. Η καθιέρωση της τεχνικής της τριπλής τομής ως χρυσού κανόνα και η χρήση της τεχνικής του φρουρού λεμφαδένα σε λιγότερο προχωρημένα στάδια της νόσου ,μείωσε πάρα πολύ τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών. Επίσης, με την πρόοδο της χειρουργικής και την καινοτομία στα διαθέσιμα μηχανήματα, τα ποσοστά επιπλοκών μειώθηκαν σημαντικά σε ασθενείς με καρκίνο του αιδοίου. Το σημαντικότερο βήμα αποτελεί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του όγκου σε πρώιμο στάδιο,καθιστώντας τη νόσο ιάσιμη.
Ο κ. Γεώργιος Γήτας, εξειδικευμένος Γυναικολόγος, έχει ασχοληθεί σε κορυφαίο επίπεδο για την καταπολέμηση του καρκίνου του αιδοίου,ως διευθύνων του Κέντρου Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, πραγματοποιώντας πολύπλοκα χειρουργεία, για τη θεραπεία της νόσου με τη χρήση πρωτοπόρων τεχνικών (χρήση πράσινου της ινδοκυανίνης ICG για τους μηροβουβωνικούς και πυελικούς λεμφαδένες) για τη μείωση των μακροχρόνιων μετεγχειρητικών επιπλοκών, με αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με τη μέγιστη ογκολογική ασφάλεια, όπως και για την πλαστική αποκατάσταση της βλάβης (ανάπλαση κόλπου και αιδοίου με δερματικούς και μυϊκούς κρημνούς gracilis muscle flap κτλ.).
Ο κ. Γεώργιος Γήτας,έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή σε γερμανικά επιστημονικά βιβλία σχετικά με τις παθήσεις του αιδοίου(https://www.lehmanns.de/shop/medizin-pharmazie/44342852-9783132402577-referenz-gynaekologie).
Δημοσιεύσεις του κ. Γεωργίου Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα τον καρκίνο του αιδοίου:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8277626/
Επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.