Βγήκα θετική στο HPV, και τώρα τι;
Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (HPV) είναι ο πιο συχνός σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η θετική διάγνωση σε HPV μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με την υγεία σας και τα επόμενα βήματα.
Τι σημαίνει λοιπόν ένα θετικό αποτέλεσμα στον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV), ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις και ποιες ενέργειες που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια;
Τι είναι ο HPV;
Ο HPV είναι μια ομάδα περισσότερων από 200 σχετικών ιών, εκ των οποίων περίπου 40 μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής και να μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι τύποι του HPV κατηγοριοποιούνται σε:
- Χαμηλού κινδύνου (π.χ., HPV 6 και 11): Προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα και ήπιες κυτταρικές αλλαγές.
- Υψηλού κινδύνου (π.χ., HPV 16 και 18): Συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου, ιδιαίτερα του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων περιοχών όπως ο κόλπος, ο πρωκτός και ο στοματοφάρυγγας.
Ο HPV ευθύνεται για 98% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως. Οι τύποι HPV 16 και 18 ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων. Η κληρονομικότητα για τον καρκίνο του τραχήλου είναι πολύ σπάνια.
Διαβάστε επίσης: 5 Μύθοι και Αλήθειες για τον Ιό Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)
Γιατί κάνουμε το HPV τεστ;
Το τεστ ΠΑΠ έχει χαμηλή διαγνωστική ακρίβεια, περίπου στο 70%. Το τεστ PAP ανιχνεύει κυτταρικές βλάβες, σε αντίθεση με το HPV DNA Test που ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου για την δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου.
Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα για HPV;
Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ανιχνεύθηκε η παρουσία του ιού στον οργανισμό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:
- Η λοίμωξη από HPV είναι πολύ συχνή: Πολλοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς η λοίμωξη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα.
- Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξαλείψει τον ιό: Σε περίπου 80% των περιπτώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα εξουδετερώνει τον ιό μέσα σε 1-2 χρόνια χωρίς καμία παρέμβαση.
- Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο: Σημαίνει ότι υπάρχει ο ιός, αλλά δεν υποδεικνύει απαραίτητα ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές ή καρκίνο.
Περίπου το 1/3 των γυναικών είναι θετικές στον HPV και από αυτές που είναι θετικές το 1/5 θα εκδηλώσει σοβαρές βλάβες.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Ο ιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τις απαραίτητες εξετάσεις και το πλάνο παρακολούθησης ανάλογα με τα αποτελέσματα. Η ηλικία της ασθενούς καθώς και η επιθυμία της για τεκνοποίηση θα επηρεάσουν σημαντικά το στρατηγικό πλάνο το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο και διαμορφώνεται δυναμικά ανάλογα με τα αποτελέσματα των επαναξετάσεων.
1. Περαιτέρω εξετάσεις
- Τεστ Παπανικολάου (Pap test): Ελέγχει για ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο. Ο συνδυασμός του Pap test με το HPV test αυξάνει την ευαισθησία ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων.
- Κολποσκόπηση: Λεπτομερής εξέταση του τραχήλου με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού για τον εντοπισμό περιοχών με ανωμαλίες.
- Βιοψία: Αν κατά την κολποσκόπηση εντοπιστούν ύποπτες περιοχές, μπορεί να ληφθεί δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση.
2. Τακτική παρακολούθηση
Η ύπαρξη του ιού HPV πρέπει να ελέγχεται κάθε 5 χρόνια, καθώς ο ιός χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 8 χρόνια για να δημιουργήσει βλάβες.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων:
- Εάν δεν υπάρχουν ανώμαλες κυτταρικές βλάβες: Μπορεί να προταθεί επανάληψη του τεστ Παπ σε 12 μήνες για να ελεγχθεί αν ο ιός δημιουργήσει βλάβες.
- Εάν υπάρχουν ήπιες βλάβες: Μπορεί να συστηθεί στενότερη παρακολούθηση και θεραπεία με κολπικά σκευάσματα ή καυτηριασμός των βλαβών με Laser.
- Εάν υπάρχουν σοβαρότερες βλάβες: Μπορεί να χρειαστεί θεραπευτική παρέμβαση για την αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων όπως Loop τραχήλου ή υστερεκτομή.
Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας του HPV;
Οι ασθενείς με HPV θα παραμείνουν φορείς του ιού εφ΄ όρου ζωής. Ένα αρνητικό τεστ HPV δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει πλέον εξαφανιστεί, απλά βρίσκεται σε χαμηλή συγκέντρωση και δεν μπορεί να ανιχνευθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία που να εξαλείφει τον HPV, αλλά υπάρχουν θεραπείες για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει:
Για γεννητικά κονδυλώματα:
- Τοπικές φαρμακευτικές αγωγές: Κρέμες ή αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στα κονδυλώματα.
- Λέιζερ: Καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με λέιζερ.
- Χειρουργική αφαίρεση: Εάν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα ή δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Για ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές:
- Θεραπεία με λέιζερ: Χρήση ακτίνας λέιζερ για την καταστροφή των ανώμαλων κυττάρων.
- Loop Electrosurgical Excision Procedure (LEEP): Αφαίρεση των ανώμαλων ιστών με ηλεκτρικό ρεύμα.
- Κωνοειδή εκτομή: Αφαίρεση ενός κωνικού τμήματος του τραχήλου που περιέχει τα ανώμαλα κύτταρα με νυστέρι.
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον HPV;
Εμβολιασμός:
- Αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο κατά του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη λοιμώξεων από τους τύπους του ιού που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
- Προτεινόμενη ηλικία: Συνιστάται για κορίτσια ηλικίας και αγόρια ηλικίας 9-13 ετών και πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
- Μείωση περιστατικών: Σε χώρες με υψηλή κάλυψη εμβολιασμού, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των λοιμώξεων HPV και των προκαρκινικών αλλοιώσεων.
Χρήση προφυλακτικών:
- Μείωση κινδύνου: Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV κατά περίπου 70%, αλλά δεν τον εξαλείφουν πλήρως, καθώς ο ιός μπορεί να μολύνει περιοχές που δεν καλύπτονται.
Τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις:
- Πρώιμη ανίχνευση: Τακτικός έλεγχος με Pap test και HPV test (επί παθολογικού Pap ή από την ηλικία των 30) βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση ανωμαλιών.
- Συστάσεις: Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να ξεκινά ο έλεγχος από 1 χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή και να συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αντιμετώπιση του άγχους και της ανησυχίας
Η διάγνωση με HPV μπορεί να είναι στρεσογόνα. Είναι σημαντικό να:
- Ενημερωθείτε: Κατανοήστε τι σημαίνει η διάγνωση και ποιες είναι οι επιλογές σας.
- Μην υποτιμάτε: Το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας και την αντιμετώπιση του ιού.
- Υποστήριξη: Μην αμελήσετε τους επανελέγχους και συζητήστε με τον γιατρό σας τις ανησυχίες σας. Αν το θεωρήσετε απαραίτητο, ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους εξειδικευμένους στη ψυχική υγεία.
- Θυμηθείτε: Η λοίμωξη από HPV είναι κοινή και διαχειρίσιμη.
Τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις (Pap test) είναι απαραίτητες για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε συνάθροιση με την κατάσταση της ασθενούς μας οδηγούν στην απόφαση για τη διενέργεια κολποσκόπησης ή συντηρητικής αντιμετώπισης, απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εξειδικευμένους και έμπειρους γυναικολόγους που γνωρίζουν τις πιο σύγχρονες οδηγίες για τη θεραπεία των πρόδρομων αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, καθώς οι θεραπευτικοί αλγόριθμοι γίνονται όλο και πιο σύνθετοι.