Υπογονιμότητα
Υπογονιμότητα ονομάζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από διάστημα ενός χρόνου τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς χρήση αντισύλληψης. Σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω, η διερεύνηση της υπογονιμότητας θα μπορούσε να ξεκινήσει και μετά από 6 μήνες σεξουαλικής επαφής χωρίς αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 9% όλων των ζευγαριών, παγκοσμίως, αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η γυναικεία υπογονιμότητα ευθύνεται στο 20-35 %, η ανδρική υπογονιμότητα στο 20-30 % και προβλήματα και από τα δύο μέρη στο 25-40 %.
Τα αίτια της υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες που αφορούν το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, τον τράχηλο ή τον κόλπο, καθώς και σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας. Η ενδομητρίωση, γεννητικές ανωμαλίες της μήτρας, συμφύσεις από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ινομυώματα, πολύποδες, διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος κτλ., είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν υπογονιμότητα.
Για την ανεύρεση του αιτιογενούς παράγοντα, που οδηγεί στην υπογονιμότητα, υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα που κλιμακωτά προχωρούν στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Σημαντικό είναι ο γιατρός, εκτός από εμπειρία στο διαγνωστικό μέρος της υπογονιμότητας, να έχει χειρουργική εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα και να διαγνώσει το πρόβλημα, όπως φυσικά και να το θεραπεύσει. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η χρήση της υστεροσκόπησης ή της λαπαροσκόπησης, αυτή πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους ενδοσκόπους γυναικολόγους, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς μπορεί η χειρουργική δυσκολία να αποδειχθεί αρκετά υψηλή.
Ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις (προχωρημένη ενδομητρίωση, ακραίες συμφύσεις από προηγηθείσα λοίμωξη, ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα, αναγκαιότητα σαλπιγγοπλαστικής κτλ) που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να ανιχνευτούν πριν από το χειρουργείο και απαιτούν μεγάλη χειρουργική δεινότητα. Το χειρουργικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέλειο ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο χειρουργείο καθώς θα είναι σαφώς πιο δύσκολο.
Ο κ. Γήτας, διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων του Κέντρου Ενδομητρίωσης και Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας θεραπεύοντας πολύπλοκες καταστάσεις υπογονιμότητας, όπως και ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους!
Η θεραπεία των ασθενών με υπογονιμότητα συνεχίστηκε από τον κ. Γήτα και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων του πασίγνωστου Γυναικολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου.
Tο Νοσοκομείο Charité ανακηρύχθηκε το κορυφαίο στην Ευρώπη και πέμπτο σε όλον τον κόσμο για το 2022.
Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα Ενδοσκόπησης και Ρομποτικής Χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστημίου του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που γέννησε τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε συναδέλφους.
Δημοσιεύσεις του κ. Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα την ενδοσκόπηση.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34977146/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34109767/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33440062/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34084520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34989636/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34585638/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33536066/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33078642/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33080919/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32488399/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34954814/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762476/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35263843/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33728657/
Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.